Su Faturası Tasarruf Yöntemleri



Suyu boş yere kullanmaktan kaçınanlar, mümkün olduğunca su tüketimini en az’a indirgemeye özen gösterenler! Su Tasarrufu yapmak için elbette birçok ipucu bulunmaktadır. Yüzdelik oranda su tüketiminizin %35’i banyoda, %30’u tuvalette, %20’si çamaşır ve bulaşık makinesinde %10’u yemek pişirmekte ve içilen su da tüketilmektedir. 4 kişilik bir ailenin günlük ortalama su tüketimi 440 litre civarıdır. Bu da yıllık 160.000 litreye tekabül etmektedir. Su tasarrufu yapmak isteyenler banyo, mutfak, tuvalet, gibi yerlerde harcanan suya büyük önem göstermelidir.

1) Sayaç Kontrolü

Su tasarrufuna öncelikle “Sayaç” kontrolünüzü sağlayarak başlayabilirsiniz. Su kullanılmayan zamanlarda veyahut gece uykuya geçmeden önce sayaç kontrolünüzü gerçekleştiriniz. Ertesi sabah uyandığınızda göreceğiniz miktar borular arasından su sızıntısı olup olmadığını gösterecektir.

2) Gizli Su Kaçağı

Bunu tespit etmenizin de oldukça basit bir yöntemi vardır. Örneğin; Musluklarınızı kapatıp bu durumun bulgularını gözden geçirebilirsiniz. Unutmayın ki bozuk musluklar arasından sızan su, toplam su tüketiminizin % 5’i gibi bir miktardadır.

3) Sifon Çekim

Sifonları gereksiz yere çekmemeli, bir sifon çekiminde 10 lt su harcandığını unutmamalıyız. Rezervuara 1,5 litrelik içi dolu bir su yerleştirerek yılda 2 ton su tasarrufunda bulunabiliriz.

4) Traş Olma, Diş Fırçalama, El Yıkama

Bu gibi durumlarda suyu açık bırakmamaya dikkat etmeliyiz. Traş olma durumlarında, diş fırçalama ve oldukça sık gerçekleştirdiğimiz el yıkama durumlarında suyu genelde açık bırakıyoruz. Bu gibi durumlarda suyun kapalı olmasına özen gösterdiğimiz takdir de oldukça büyük bir su tasarrufu sağladığımızı fark edeceğiz.

5) Çamaşır Makinesi - Bulaşık Makinesi

Bulaşıkları elde değil bulaşık makinesinde yıkamak sizlere oldukça büyük tasarruf sağlatacaktır. Bulaşıkları elde yıkadığınızda harcamış olduğunuz su miktarı ortalama 82-125 litre civarıdır. Oysaki bulaşık makinesinde yıkama durumlarınızda ortalama harcanan su miktarı 25-45 tondur. Bir çamaşır makinesinin de tek bir kullanımda 176 litre su harcadığını unutmayın!

6) Duş Süresi

Hepimiz duşta uzun süre durmaktan mutluluk duyarız. Fakat unutmamalıyız ki duşta durulan sürede büyük miktarda su harcanmaktadır. Banyo sürenizi azaltarak büyük tasarruf sağlayabileceğinizi unutmayınız!

7) Sebze - Meyve Temizliği

Sebze ve meyvelerinizin temizliğini sağlarken bir kaba su doldurarak onun içinde temizliğini sağladığınız takdir de hem meyve sebzelerinizin daha sağlıklı tüketimini sağlamış olursunuz hem de su tasarrufunu büyük oranda gerçekleştirmiş olursunuz.